Federación Junta de Fiestas Moros y Cristianos de Cocentaina

    ValencianoEspañol (spanish formal Internacional)English (United Kingdom)

Història de Sant Hipòlit Patró de Cocentaina

Correu electrònic Imprimeix
La història de com Sant Hipòlit va ser elegit patró de Cocentaina, està fonamentada en els documents de l'Arxiu Històric Municipal de Cocentaina que fan referència directament al sant o a la festa que ordinàriament es celebra, des de l'any 1600.A finals de l'any 1590 i en la primera meitat del 1600, Cocentaina sofreix en les carns dels seus habitants el pitjor flagell que devasta la població: la pesta. La gent mor sense que la medicina aporte cap remei. El contagi, entre persones desnodrides, s'estén per totes bandes. La població considerava que la malaltia estava causada per un càstig diví pel que necessiten la invocació d'algun sant per intercedir a favor dels contestans per demanar clemència divina.

El diumenge, 7 de maig de 1600 al matí, els ciutadans es van reunir a l'Ajuntament, a la sala de sessions, juntament amb el clergat, de les dues parròquies. Dins d'una bossa de vellut van col·locar tres paperetes, amb el nom de tres sants. D'alguna manera es deixa que la sort prenga part en l'elecció, ja que el sistema d'insaculació comporta fer una selecció prèvia a l'hora d'escriure les paperetes.
         
Una mà innocent, la d'un nen, extrau la papereta de qui serà el patró de Cocentaina: el nom els sona a tots estrany: Sant Hipòlit. En escoltar el poble aquest nom digueren que no el volien per patró "ja que no el coneixien", no és que fos un sant amb poca saviesa per a la comunitat cristiana sinó que no el coneixien per les circumstàncies per les quals se li reclamava com a sant protector. Per segona i tercera vegada el nen va treure la papereta amb el nom de Sant Hipòlit Màrtir. Davant la providencial repetició, amb gran goig i alegria, li van invocar i el van admetre per Patró.

El 10 de maig del 1600, el Consell General es reuneix sota l'autoritat de la Justícia i, per unanimitat, aproven que la festa del patró es celebre el dia 13 d'agost, dia en què Sant Hipòlit va ser martiritzat. Les manifestacions festives van ampliant al llarg dels segles, configurant la celebració fins a prendre la forma que avui té, una gran i arrelada festa de Moros i Cristians.
 
L'any 2000 es va celebrar el IV Centenari de la proclamació de Sant Hipòlit Màrtir com a patró de Cocentaina, realitzant-se un gran monument amb la imatge del sant a la Plaça Alcalde Reig. Al peu de la imatge destaca la inscripció: Cocentaina: bressol, origen i ullal de les Festes de Moros i Cristians. 
 
Se encuentra en: Inicio Festes