Federación Junta de Fiestas Moros y Cristianos de Cocentaina

    ValencianoEspañol (spanish formal Internacional)English (United Kingdom)

Seccions Destacades

Les nostres Filaes
Tota la informació sobre les nostres filaes, vestits, música, curiositats... 

      
La Federació Junta de Festes també està a Facebook 
 
 
Totes les galeries de fotos d'actes i Filaes

Sample image

Batalla final entre Moros i Cristians per a acomiadar la trilogia

Les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina van arribar a la Seua fidel dilluns 12 d'agost amb el dia de l'Alardo, una jornada que va començar a l'alba amb les tradicionals Guerrilles a les faldes de la Serra de Mariola. A les 11 del matí l'Estafeta Moro va demanar la rendició de la Vila Comtal al Capità Cristià i després de ser rebutjat va emprendre una veloç carrera per advertir als seus que havia arribat l'hora de conquerir aquestes fèrtils terres del Comtat. Aixi ho va expressar l'Ambaixador Moro durante l'Ambaixada, paper declamat per Rubén Vilanova Domínguez, i un parlament que va finalitzar sense cap tipus d'acord. Aquesta manca de consens va portar als àrabs a incendiar les muralles contestanes abans de la cruenta batalla d'arcabusseria que va finalitzar amb victòria de les tropes mores, una conquesta materialitzada amb la hissada de la bandera de la mitja lluna a la part alta del castell situat a la cèntrica Plaça del Pla. A migdia, al solar situat a la Ronda Sud a l'esquena del Col·legi Sant Joan Bosco, les Filaes Bequeteros i Cavalleria Ministerial van protagonitzar la humorística 'Ambaixada de les Tomaques' en lla qual la munició emprada van ser a les tomaques madures de les hortes contestanes. Ja a la vesprada els cristians van tornar disposats a conquerir Cocentaina i després de la fallida Estafeta; l'Ambaixador Cristià, David Pascual Bonet, va instar els moros a rendir-se i a lliurar la fortalesa. Tampoc hi va haver acord i les paraules van donar pas a les armes, un combat d'arcabusseria que és va resoldre amb la lluita cos a cos entre a els Càrrecs del 2019 i que va finalitzar amb la victòria de les tropes de la creu. En silenciar-se a els arcabussos és va produïr l'acte d'Acció de Gràcies a Sant Hipòlit Màrtir i a la Verge del Miracle al Monestir de les Clarisses al mateix temps que és va efectuar el traspàs de càrrecs. Aquests seran assumits en 2020 per les Filaes Contrabandistes (Capità Cristià), Bequeteros (Capità Moro), Almogàvers (Abanderat Cristià) i Mudèjars (Abanderat Moro). Finalment és va traslladar en processó la imatge xicoteta de Sant Hipòlit Màrtir a la parròquia del Salvador, un acte que va culminar els Festes del 2019 encara que aquestes van acabar de forma oficial l'endemà amb la Missa Major en honor al patró de Cocentaina en el dia de la Seua Festivitat litúrgica.
 
 
 

Sant Hipòlit va rebre l'homenatge de tota Cocentaina

El diumenge 11 de agost Cocentaina va retre homenatge al seu patró, Sant Hipòlit Màrtir, i la jornada va arrancar amb la celebració de la Segona Diana en la qual els més menuts van tenir un protagonisme destacat. Al migdia les filaes van cobrir carrera fins a l'església de Santa Maria i molts festers així com moltes festeres van realitzar la tradicional ofrena floral al màrtir a l'interior del temple. Així mateix els Càrrecs del 2019 es van concentrar a la Plaça del Pla i des d'allà van desfilar amb els seus boatos fins a la citada església de Santa Maria rebent gran quantitat d'ovacions i d'aplaudiments al seu pas pel Carrer Major. Ja a la parròquia es va oficiar la Missa Major en honor a Sant Hipòlit Màrtir, presidida per Mossén Rafael Cerdà Capuz, i concelebrada pels sacerdots i religiosos pertanyents a la Germandat Sacerdotal contestana. En acabar l'Eucaristia, els Càrrecs Festers van desfilar fins a la Plaça de l'Ajuntament i allí es van situar a les portes del Consistori sobre una estrada per rebre el pas de les festeres i del festers en el genuí acte de la Presentació d'Armes. L'activitat festiva va continuar després del merescut 'Vermut de Sant Hipòlit' amb la Processó General, un acte que va partir des de l'església de Santa Maria a les vuit de la vesprada. A la comitiva van participar les 16 filaes i els Càrrecs mentre que la imatge del patró, restaurada aquest any per Imma Ribelles, va ocupar una posició central seguida de la Relíquia. El clergat i la Corporació Municipal, amb l'alcaldessa Mireia Estepa al capdavant, va tancar aquesta Processó en honor a Sant Hipòlit Màrtir que va finalitzar en l'esmentada parròquia mentre es disparava una traca a l'entrada del Sant. Posteriorment, a l'interior, es va resar una oració i es va donar a besar la Relíquia a fidels així com devots.
 
 

Cocentaina va gaudir d'una gran i calorosa Entrada de Moros i Cristians

El dia central de les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina va arrencar a dos quarts del matí amb la Santa Missa Matinal a la Plaça de l'Ajuntament en memòria dels festers difunts i seguidament, després del rés de l'Àngelus, es va procedir a hissar les banderes a l'edifici consistorial mentre sonaven els acords de l'Himne Nacional. A continuació les 16 filaes contestanes van protagonitzar la Primera Diana, una desfilada que va recórrer els carrers de la Vila, El Raval o el Passeig del Comtat; i en el qual els festers i les festeres participants van girar les esquadres al seu pas pel Monestir de la Mare de Déu del Miracle per retre un homenatge a la patrona contestana amb motiu del V Centenari del miracle de les vint-i-set llàgrimes de sang. La jornada festiva va avançar amb gran ambient als carrers de la Vila Comtal i al migdia, en els llocs tradicionals, es va efectuar la tradicional 'Ambaixada del Contrabando' entre les filaes Maseros i Contrabandistes. A la vesprada, a les 19:00 h, va començar la gran Entrada de Moros i Cristians en què van participar més de tres mil persones entre festers, músics i acompanyaments. Totes les mirades es van centrar en els boatos dels càrrecs exercits en 2019 per Màxim Ferrer Sellés (Capità Cristià de la Filà Contestanos), Javier Pascual Motos (Abanderat Cristià de la Filà Creuats), Rubén Colomina Arroyo (Capità Moro de la Filà Bereberes 'Els Borts') i Abraham Moltó Garcia (Abanderat Moro de la Filà Manta Roja). L'Entrada va ser difosa per nombrosos mitjans de comunicació a través de la ràdio, la televisió i Internet al mateix temps que la van presenciar diverses autoritats encapçalades pel Conseller d'Economia de la Generalitat Valenciana; Rafael Climent. A la tribuna, instal·lada al Pla davant del Palau Comtal, va destacar així mateix la presència de gran quantitat d'alcaldes i alcaldesses dels municipis de les comarques del Comtat i de l'Alcoià acompanyant a la primera edil contestana; Mireia Estepa Olcina.
 
 
   
 
 

Edu Bernabéu va dirigir l'Himne de Festes en l'inici de la trilogia

Cocentaina va iniciar les seues Festes de Moros i Cristians del 2019 el passat 9 d'agost amb la Interpretació de l'Himne, una peça la lletra va crear el poeta Gerard Mur i Pérez i a la qual el compositor José Insa Martínez li va posar música. L'activitat festiva va arrancar passades les set de la vesprada des de la part alta del Passeig del Comtat amb la desfilada de bandes fins al Pla i allà, davant del Palau Comtal, va sonar l'Himne de Festes sota la direcció del músic contestà Edu Bernabéu Valls. La composició va ser interpretada en aquesta ocasió per l'Ateneu Musical de Cocentaina així com per les quatre bandes que van acompanyar el 2019 a les filaes de càrrec: Societat Musical i Cultural de Penàguila per la Filà Contestanos (Capità Cristià), la Lira de Quatretonda per la Filà Creuats (Abanderat Cristià), la Unió Musical Contestana per la Filà Bereberes 'Els Borts' (Capità Moro) i la Unió Musical de Beniatjarense per la Filà Manta Roja (Abanderat Moro). La recta final de l'Himne de Festes es va barrejar amb el dispar d'una traca i els aplaudiments del públic que presenciava l'acte "he viscut un moment que serà difícil d'oblidar, ja que he tingut davant als músics, a la meua banda de l'Ateneu Musical ja tot un poble cantant amb el desig que comencen les seues Festes. Jo vaig estar tocant en el concert on es va triar per concurs l'Himne de Festes en 1980 i ara he pogut dirigir-lo davant de tanta gent. Ha estat realment meravellós", va manifestar Edu Bernabéu al finalitzar l'acte. La Nit de l'Olla va avançar amb les últimes 'Voltetes' del cicle fester de 2019 que van unir pràcticament la nit i la matinada amb l'alba.
 
 
 
Se encuentra en: Inicio

Visita nuestro BLOG

Confessions of a Shopaholic
Visita nuestro Blog donde como usuario registrado podrás ver todas las publicaciones que hagamos y opinar sobre las fiestas de Moros y Cristianos.

Últimas Noticias

Noticias Populares